[[TitleIndustry]]

Kako obraditi čelik?

Date:Jul 04, 2019

Kako obraditi čelik?

Proces čelika uglavnom uključuje proizvodnju gvožđa, proizvodnju čelika i valjanje čelika, koji su ukratko objašnjeni kako slijedi:

1. Izrada gvožđa: To je proces redukcije gvožđa u sinteru i grudnoj rudi. Koks, sinter i gruda rude, zajedno sa malom količinom krečnjaka, šalju se u visoku peć za taljenje u tekuće gvožđe (željezna voda), koje se zatim šalje u čeličanu kao sirovinu za proizvodnju čelika.

2. Izrada čelika: Uklanja višak ugljika, sumpora, fosfora i drugih nečistoća iz sirovina (željezna voda i otpadni čelik, itd.) I dodaje odgovarajuće komponente legure.

3. Kontinuirano livenje: Rastopljeni čelik se kontinuirano ubrizgava u vodeno hlađeni proizvod kroz srednji rezervoar, a nakon što se skrutne u ljusku, on se izvlači iz kristalizatora pri stalnoj brzini, a zatim hladi vodenim raspršivanjem. Nakon svakog skrućivanja, on se reže u određenu dužinu kontinuirano lijevanog trupa.

4. Valjanje: Kontinualno lijevani čelični ingoti i kontinuirano lijevanje se prelivaju u različite vrste čelika u različitim valjaonicama vrućim valjanjem.

Postoje tri glavne metode taljenja: indirektna proizvodnja čelika, direktna proizvodnja čelika i smanjenje taljenja.

1. Indirektni postupak proizvodnje čelika. Sastoji se od dva koraka: izrada gvožđa u visokoj peći i izrada konverterskog gvožđa. Gvozdena ruda se prvo topi i reducira na sirovo gvožđe (visoko ugljenik), a zatim se sirovo gvožđe puni u čeličnu peć za oksidaciju i rafinaciju u čelik, što je glavna metoda za masovnu proizvodnju modernog topljenja čelika.

2. Direktni postupak proizvodnje čelika. Metoda topljenja čelika u željezo za jedan korak. Umjesto korištenja visokih peći i skupog koksa, metoda koristi željeznu rudu u peći za direktnu redukciju kako bi se smanjila količina ugljika (<1%), polu-rastaljenog="" hemita="" koji="" sadrži="" nečistoće="" s="" plinom="" ili="" krutim="" redukcijskim="">

3. Metoda redukcije taljenja. Metoda glačanja bez peći u kojoj se željezna ruda reducira do željeznog metala ugljikom u rastopljenom stanju na visokoj temperaturi, a zatim konvencionalnim pretvaračem prerađuje u čelik.

Obratite nam se putem e-pošte: info@sxht-group.com


Par: Što je martenzitni nehrđajući čelik

Sljedeći: Kako se može koristiti čelik otporan na habanje i kopati ga da obrađuje?