[[TitleIndustry]]

Kako riješiti deformacije zavarivanja i spaljivanje tankog nehrđajućeg čelika

Date:Jun 19, 2019

Najveći problem tankog zavarivanja od nehrđajućeg čelika je trošenje i deformacija. Ploča od nehrđajućeg čelika ima mali stupanj ograničenja. Lokalno se zagrijava i hladi tijekom procesa zavarivanja, stvarajući neravnomjerno grijanje i hlađenje, a zavarivanje će proizvesti neravnomjerno naprezanje i naprezanje. Kada je uzdužno skraćenje vara više od određene vrijednosti do ruba tanke ploče, ozbiljnija deformacija valova će utjecati na kvalitetu oblika obratka.

Glavne mjere za rješavanje problema sagorijevanja i deformacija pri zavarivanju ploča od nehrđajućeg čelika su:

1. Strogo kontrolišite unos toplote na zavarene spojeve, i izaberite odgovarajući metod zavarivanja i parametre procesa (uglavnom struju zavarivanja, napon luka, brzinu zavarivanja).

2. U principu, male navlake se obično koriste za zavarivanje tankih ploča, ali preporučujemo da koristite veliki prečnik mlaznice što je više moguće, tako da je površina za zavarivanje veća za vreme zavarivanja, što može efikasno i dugo da izoluje vazduh, tako da je zavareni šav bolje formiran. Snažan antioksidativni kapacitet.

thin stainless steel

3. Sa t1.5 volfram štapom, oštrina brušenja treba da bude oštrija, a dužina volframove šipke koja strši iz mlaznice treba da bude što je duže moguće, što će učiniti da se osnovni materijal brže topi, tj. temperatura topljenja Porast je brži i temperatura je više koncentrirana, što nam omogućava da se što brže rastopi i ne dopušta porast temperature majke, tako da se područje gdje se unutarnja naprezanja materijalnih promjena smanjuju, i na kraju se deformacija materijala također smanjuje. Dimenzije sklopa su precizne, razmak interfejsa je što manji. Razmak je nešto veći i lakši za sagorijevanje, ili se formira veći šav.

5, mora koristiti čvrstu podlogu sa ujednačenom ravnotežom sile stezanja. Ključ za zavarivanje lima od nehrđajućeg čelika je da obratite pažnju na: strogo kontrolirajte energiju linije na zavarenim spojem i nastojte da smanjite unos topline što je više moguće pod pretpostavkom završetka zavarivanja, čime se smanjuje zona uticaja toplote i izbjegavanje gore navedene nedostatke.

image

6. Izbor razumnog niza zavarivanja je posebno važan za kontrolu preostale deformacije vara. Za strukturu simetričnog zavara treba koristiti što je više moguće simetrično zavarivanje. Za asimetričnu strukturu, jedna sa manje zavara i druga sa više zavara. Jedna strana. Deformacija šavnog vara dovoljna je za ispravljanje deformacije prednje strane kako bi se smanjila ukupna deformacija.

7. Najbolji nehrđajućeg čelika je lasersko zavarivanje 0.1MM može biti zavaren, laserski spot veličine može se prilagoditi slobodno, može se dobro kontrolirati. Odnos deformacije također nije prisutan.


Par: Kako se može koristiti čelik otporan na habanje i kopati ga da obrađuje?

Sljedeći: Različiti načini održavanja od nehrđajućeg čelika 304 i 316