[[TitleIndustry]]

Primjena nehrđajućeg čelika u strukturi

Date:Jun 17, 2019

Listovi od nehrđajućeg čelika naširoko se koriste u dekorativne svrhe poput vanjskih zidova, krovova i dizala zbog svog atraktivnog izgleda i izdržljivosti. U današnje se vrijeme nehrđajući čelik sve više koristi kao nosiva konstrukcija u otežanim uvjetima. Iz perspektive čitavog životnog ciklusa konstrukcije, nehrđajući čelik je u većini slučajeva ekonomičniji.

Više od polovine svjetske godišnje proizvodnje čelika koristi se u području građevinskih konstrukcija. I-grede, ploče i čelične šipke u zgradama i mostovima obično se izrađuju od ekonomičnog ugljičnog čelika ili niskolegiranog konstrukcijskog čelika. Nažalost, ti čelici su skloni hrđi, što uzrokuje ogromne ekonomske i okolišne utjecaje na globalnu infrastrukturu, utječući na ceste, mostove, zgrade, te na sustave dovoda nafte, vode i otpadnih voda.

Stainless steel uses

Veliki broj studija pokazao je da industrijski razvijene zemlje pate od korozije od 3% do 4% BDP-a godišnje. To uključuje samo izravnu štetu od zamjene oštećenih materijala i komponenti, dok se neizravni gubici kao što su gubici u proizvodnji, utjecaji okoline, poremećaji u prometu, osobne ozljede i gubici smrti.

Standardni konstrukcijski čelici moraju biti obojeni ili metalni premaz da bi se korozija svela na minimum. Pored početnih troškova zaštite boje, čelici sa prevlakom mogu imati i skupe troškove inspekcije, održavanja ili zamjene tijekom životnog vijeka premaza. Indirektni troškovi održavanja, poput gubitaka u proizvodnji i prihodu, takođe mogu biti visoki. Čak je ponekad, zbog uslova, nemoguće pregledati i održavati strukturne komponente.

Stainless steel uses

Usporedba troškova životnog ciklusa

Dizajneri sada sve više razmatraju troškove strukture tijekom čitavog životnog ciklusa, a ne samo početne investicije. Kada se uzmu u obzir troškovi životnog ciklusa, posebno za konstrukcije koje zahtijevaju dobru izdržljivost ili da se inspekcije i održavanje ne mogu izvesti ili su vrlo skupe, nehrđajući čelik je održiva opcija iako je nehrđajući čelik mnogo skuplji od ugljičnog čelika.

Štaviše, postoje načini za smanjenje razlike u materijalnim troškovima. Eliminiranje premaza smanjuje troškove instalacije. Kada se koristi dvostrani nehrđajući čelik veće čvrstoće, veličina i težina profila mogu se smanjiti, čime se dodatno smanjuju početni troškovi.

U pogledu troškova održavanja tokom životnog vijeka konstrukcije, upotreba nehrđajućeg čelika eliminira potrebu za održavanjem premaza i zamjenom dijelova zbog korozije. Konstrukcija od nehrđajućeg čelika je ujedno održivije rješenje koje pomaže smanjenju emisija i smanjenju potrošnje resursa i otpada


Par: Je li nehrđajući 304 ili 316 bolji?

Sljedeći: Da li martenzitni nehrđajući čelik hrđa?