[[TitleIndustry]]

Primena nerđajućeg čelika u strukturi

Date:Jun 17, 2019

Ploče od nehrđajućeg čelika su naširoko korištene u dekorativne svrhe, kao što su vanjski zidovi, krovni pokrivači i dizala zbog atraktivnog izgleda i trajnosti. Danas se nerđajući čelik sve više koristi kao nosiva konstrukcija u teškim uslovima. Iz perspektive čitavog životnog ciklusa konstrukcije, u većini slučajeva, nerđajući čelik je isplativiji.

Više od polovine svjetske godišnje proizvodnje čelika se koristi u građevinskim konstrukcijama. I-grede, ploče i čelične šipke u zgradama i mostovima obično se izrađuju od štedljivog ugljičnog čelika ili nisko-legiranog konstrukcijskog čelika. Nažalost, ovi čelici su podložni hrđanju, izazivajući ogromne ekonomske i ekološke uticaje na globalnu infrastrukturu, utičući na puteve, mostove, zgrade i sisteme za isporuku nafte, vode i otpadnih voda.

Stainless steel uses

Veliki broj studija je pokazao da industrijske zemlje trpe od 3% do 4% BDP-a godišnje zbog korozije. Ovo uključuje samo direktnu štetu od zamjene oštećenih materijala i komponenti, dok se indirektni gubici kao što su gubici proizvodnje, utjecaji na okoliš, poremećaji u prometu, tjelesne ozljede i gubici smrti procjenjuju kao jednaki.

Standardni konstrukcioni čelici moraju biti obojeni ili obloženi metalom da bi se smanjila korozija. Pored početnih troškova zaštite od boje, premazani čelici mogu takođe imati skupi troškovi pregleda, održavanja ili zamene tokom čitavog životnog veka premaza. Troškovi indirektnog održavanja, kao što su proizvodnja i gubici prihoda, takođe mogu biti visoki. Čak i ponekad, zbog uslova, nemoguće je pregledati i održavati strukturne komponente.

Stainless steel uses

Poređenje troškova životnog ciklusa

Dizajneri sada sve više uzimaju u obzir troškove strukture tokom čitavog životnog ciklusa, a ne samo početnu investiciju. Kada se razmatraju troškovi životnog ciklusa, posebno za konstrukcije koje zahtijevaju dobru izdržljivost ili da se inspekcije i održavanje ne mogu obaviti ili su vrlo skupe, nehrđajući čelik je održiva opcija iako je nehrđajući čelik mnogo skuplji od ugljičnog čelika.

Štaviše, postoje načini da se smanji razlika u materijalnim troškovima. Uklanjanje premaza smanjuje troškove instalacije. Kada se koristi dupleks nerđajući čelik veće čvrstoće, veličina i težina se mogu smanjiti, što dodatno smanjuje početne troškove.

U pogledu troškova održavanja tokom životnog veka konstrukcije, upotreba nerđajućeg čelika eliminiše potrebu za održavanjem premaza i zamenom delova zbog korozije. Konstrukcija od nehrđajućeg čelika je također održivije rješenje koje pomaže smanjiti emisije i smanjiti potrošnju resursa i otpad


Par: Da li je nerđajuća površina od 304 ili 316 bolja?

Sljedeći: Da li hrđava od martenzitnog nerđajućeg čelika