[[TitleIndustry]]

Metode rezanja dupleks nehrđajućeg čelika

Date:Jun 21, 2019

Procesi koji se uobičajeno koriste za austenitni nehrđajući čelik i ugljični čelik mogu se koristiti za obostrano rezanje nerđajućeg čelika, ali neka prilagođavanja parametara su neophodna za prilagođavanje mehaničkim i toplinskim svojstvima.

1. Sawing

Dupleks nehrđajući čelik je teže vidjeti nego ugljični čelik zbog njegove visoke čvrstoće, visoke stope učvršćivanja i nedostatka uključaka koji djeluju kao lomači čipa. Strojevi sa snažnim pogonom, moćni sistemi za ravnanje testere, hrapavi listovi pile za testere, brzina rezanja spore do srednje brzine, teška opterećenja i odgovarajući protok rashladne tečnosti (poželjno kombinacija podmazivanja i hlađenja) Emulgator omogućava da list pile prenosi rashladnu tečnost na radnom predmetu, itd., da bi se dobili najbolji rezultati. Brzina rezanja i brzina uvlačenja trebali bi biti slični onima kod 316 austenitnog nehrđajućeg čelika.

2. Cut

Dupleks nehrđajući čelik se reže na istu opremu kao i 304 i 316 nehrđajućeg čelika i obično ne zahtijeva posebno prilagođavanje. Međutim, zbog visoke čvrstoće na smicanje dupleks nehrđajućeg čelika, potrebno je povećati silu smicanja ili smanjiti debljinu smicanja.

Za vruće valjane i hladno valjane limove čvrstoća na smicanje od nehrđajućeg čelika iznosi oko 58% od vlačne čvrstoće. Prema stvarnom odnosu čvrstoće na smicanje, dupleks nehrđajući čelik se ponaša kao deblji inox 316. Prema tome, u određenom smicanju, maksimalna debljina dvostrukog nerđajućeg čelika 2304 i 2205 može se prerezati na oko 75% debljine nehrđajućeg čelika 304 i 316, dok je maksimalna debljina nerđajućeg čelika super dupleksa obična austenitna 65 % od nerđajućeg čelika.

austenitic stainless steels and carbon steels can be used for duplex stainless steel cutting

3. Rezanje

Konvencionalni čelični kalemovi se mogu koristiti za rezanje dvostrukih zavojnica i traka od nehrđajućeg čelika. Duplex zavojnica od nerđajućeg čelika se dovodi iz odmotača i prolazi kroz kružnu oštricu za rezanje donjeg držača alata na liniji proreza, a namotavanje namotava namotani čelični kalem. Položaj noža za rezanje može se podesiti u skladu sa željenom širinom proizvoda zavojnice. Pošto je čvrstoća dupleks nehrđajućeg čelika veća od čvrstoće austenitnog nehrđajućeg čelika, teško je kontrolirati trošenje alata za rezanje i stabilnost ruba. Održavanje dobrog kvaliteta uzdužnog ruba dupleksne zavojnice od nehrđajućeg čelika zahtijeva upotrebu alatnih čelika ili umetaka od karbida.

4. Probijanje

Probijanje se može posmatrati kao težak oblik striženja. Visoka čvrstoća, brzo otvrdnjavanje i otpornost na trganje čine dupleks nehrđajući čelik relativno teškim za probijanje i nošenje alata. Bolja ulazna tačka i princip vođenja je da se dupleks nehrđajući čelik tretira kao austenitni nehrđajući čelik dvostruke debljine. Probijanje visoko legiranih dupleks nerđajućih čelika sa većim sadržajem azota je teže.

5. Rezanje plazmom i laserom

Duplex nerđajući čelici se obično obrađuju koristeći istu opremu za plazma rezanje i lasersko rezanje kao austenitni nehrđajući čelik. Nešto viša toplotna provodljivost i nizak sadržaj sumpora u dupleks nehrđajućem čeliku mogu imati blagi učinak na optimalne parametre, ali zadovoljavajući rezultati mogu se postići bez posebnih prilagodbi. Zona zahvaćenog toplinom (HAZ) procesa plazma rezanja je uglavnom vrlo uska, oko 0,25 mm (0,010 inča), jer je rezanje jedno prolazno, brzo djelovanje, a list se brzo hladi. Mašinska obrada ivice zavara i topljenje metala u blizini osnovnog metala tokom procesa zavarivanja uklanjaju toplotno zahvaćenu zonu rezanja plazme. Razlika.


Par: Kako se može koristiti čelik otporan na habanje i kako ga napraviti?

Sljedeći: Primjena dupleks nehrđajućeg čelika